Kosterbåten Kaparen
1942 Kaparen är byggd på Kusgtens varv, Göteborg. Längd 7,2 m och 2,4 m bred.
2019-01-09 Epost från Karl-Axel Rydén idag.
Hej
Vi träffades på båtmässan för snart ett år sedan och jag skulle skicka över några bilder till dig på mina tidigare båtar.

Den gaffelriggade heter Kaparen och byggdes 1942 på Kustens varv i Göteborg. Hon är byggd av Polsk ek på basade askspant och bottenstockar av ek samt utanpåliggande järnköl. Jag tror att hon är 7,2 meter över stävar och 2,4 meter bred.
Båten lär vara ritad av en Uddevallabo som skulle ha en robust båt för höstsegling och sjöfågeljakt. Riggen är fock samt lösskotat gaffelsegel. Gaffeln har ett såkallat patentbeslag som skall göra det möjligt att släppa enbart på piggfallet så att gaffeln ligger paralellt med masten och att beslå seglet snabbt mot masten. Kanske fungerar, men ett stort dubbelskuret träblock som svänger fritt i skothornet är inte att leka med. Det lär ha byggts 5 eller 6 båtar efter dessa ritningar varav detta är den enda som byggdes på kravell. Det står en systerbåt i klink på land i Skärhamn sedan många år, jag tror den heter Iris. De klinkbyggda båtarna är några tum mindre än Kaparen.
När jag köpte båten var hon utrustad med ett doghouse och rattstyrning som hon med all sannolighet hade blivit utrustad med senare. Detta hade skapat viss skada på sargen och jag rev detta och återställde henne.

Hälsningar 
Karl-Axel Rydén
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
0000000000