Kosterbåten Stella ca 20 kvm oklassad
1896

Stella ca 20 kvm oklassad.
Byggd: 1896 av Anders Mattson i Kungsviken, Orust.
Material och byggteknik: Klinkbyggd. 1" ekbord på ekspant. Enepinnad. Spant och bottenstockar sammanfogade med haklaskar.
L o a: 29½ ft (9 meter)
Bredd: 10 ft (3 meter)
Rigg: Gaffelrigg. Storsegel, fock, klyvare.
Segelyta: I dagsläget drygt 20 kvm efter tidigare ägares reducering av segelyta.
Detta skall justeras tillbaka.
Motor: Lombardini 1003M monterad ny 2008. Diesel 30 hk.

Stella byggdes som garnbåt (se bifogad bild nedan på "Frifararen" för exempel) med separat styrbrunn längst akterut, lastbrunn på mitten och en enkelt inredd förpik.
 
ca 1900 - Stella ägdes länge av "Skeppare Olsson" på Lyckans slip i Fiskebäckskil. Denne seglade henne som badgästbåt under 1900-talets första hälft.
1968 Stella såldes till arkitekt Janne Wickelgren i Göteborg som byggde om henne till yacht och fritidsbåt. Han byggde ruffen uppe på den gamla lastbrunnen och hämtade stilen från lotsbåtmodeller på Sjöfartsmuséet.
1974 Stella köptes av läkare Hans-Erik Söderberg som seglade henne som familjebåt ända fram till 2011 då Tom Hemrus fick möjlighet att ta över.
2011 Stella togs över av Tom Hemreus som hade då gått och drömt om just denna båt i ett par år när hon plötsligt blev till salu, men till ett pris som Tom inte kunde betala. Men tack vare gemensam kontakt med Bengt-Arne Runnerström fick vi till en överenskommelse som gjorde alla nöjda. Tom fick sin drömbåt till ett pris som Tom hade råd med och Hans-Erik och Ulla Söderberg får se sin gamla familjemedlem leva vidare, och de är givetvis välkomna att mönstra på när det passar. Till vardags ligger Stella i museumshamnen på Isegran i Fredrikstad, Norge, där Tom också arbetar som båtbyggare. På somrarna seglas hon längs den svenska västkusten och deltar bland annat i evenemanget "Jôllevegga" (Julleveckan) som är en motpol till den ökända "Seglarveckan".
 
 
 
 
 
 
 
 
2013-05-01
2014 Stella ägs av Tom Hemreus, Strömstad.
 
 
   
   
0000000000